Miten pukeutua häihin vieraana?

Moni pohtii, kuinka häävieraan tulisi pukeutua, että olisi riittävän juhlallisesti pukeutunut, mutta ei kuitenkaan kilpailisi huomiosta morsiamen kanssa. Millaisia etikettejä tähän pukeutumiseen liittyy ja mitä pitäisi ottaa huomioon? Yleisesti ottaen jo kutsussa tulisi ilmoittaa häiden pukukoodi. Suomessa suositaan miehillä tummaa pukua, johon yhdistetään valkoinen paita, mustat nahkakengät sekä hillitty solmio. Sarjakuvasolmiot kannattaa jättää suosiolla väliin, jos olet osallistumassa häihin juhlavieraana.

Naisella on yleensä miestä enemmän vaihtoehtoja pukeutumisessaan. Nainen saa käyttää hääjuhlavieraana rohkeasti värejä, kunhan vain asu on juhlava! Leninki, jakkupuku tai housupuku sopivat kaikki naisen juhlapukeutumiseen myös häissä. Materiaali on kuitenkin tärkeässä osassa pohdittaessa onko valittu vaate riittävän juhlava häitä silmällä pitäen. Rypistyvä puuvilla ei tätä vaatimusta täytä. Sen sijaan esimerkiksi hohtavan värinen silkki on riittävän juhlava valinta myös häihin. Valitse laukku, joka on siro ja juhlava ja kiinnitä huomiota myös kenkien juhlavuuteen ja sirouteen. Suurta laukkua ei kannata valita häihin mukaan.

Smart casual

Joidenkin häiden pukukoodina saattaa olla smart casual, joka tarkoittaa miesten kohdalla pikkutakkia sekä suoria housuja. Naiset voivat tällöin käyttää hieman rennompaa asua kuin pukukoodin ollessa tumma puku. Kesämekko on tällöin riittävän juhlava vaate. Molemmat sukupuolet voivat käyttää vaaleita vaatteita. Jos häät pidetään esimerkiksi puutarhajuhlatyyppisesti, on tämä pukukoodi hyvä valinta.

Naisten ei kannata käyttää häissä valkoista tai täysmustaa. Valkoinen on väri, jota yleensä morsian käyttää häissä ja täysmustat vaatteet taas viestivät surusta ja voivat antaa hääparille kummallisen viestin. Kannattaa muistaa, että jos osallistut häihin Aasiassa, on monissa näissä maissa nimenomaan punainen se väri, jota tavallisesti käyttää morsian. Ennen hääjuhliin ei ollut menemistä ilman sukkahousuja, mutta nykyisin tämä ei ole enää niin nökönuukaa.

Lasten pukeutuminen

Entäpä sitten lapset – miten lasten pitäisi pukeutua häihin? Nykyisin yhä useammat häät ovat hääparin toiveesta niin sanotusti lapsettomat, mutta jos lapset on kutsuttu mukaan häihin, voi heidän pukeutumisensa tuottaa vanhemmille päänvaivaa. Myös lapset pukeutuvat häissä juhlavasti, mutta lasten pukukoodi ei ole aivan niin tarkka kuin aikuisten osalta. Puhdistusliinoja kannattaa varata mukaan, koska lapset juhlavaatteissaan usein myös sotkevat näitä vaatteita, joten hätätoimenpiteet voivat olla tarpeen jopa kesken juhlan. Älä anna mekolle kaatuneen mehutahran pilata juhlaasi, vaan tee mitä voit ja puhdista sen verran kuin pystyt.

Hyviä käytöstapoja

Juhlavan ja asiaankuuluvan pukeutumisen lisäksi on tärkeää huolehtia myös siitä, että käyttäytyy juhlan vaatimalla tavalla. Myöhästyminen on paha etikettivirhe, joten kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa. Myös lahjan valintaan liittyy tiettyjä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Toisinaan hääparin häälahjalistan toiveet saattavat tuntua liian hintavilta. Mikä tällöin eteen? Älä sorru tällaisessa tilanteessa ostamaan jotakin edullisempaa, jota ei häälahjalistalta löydy, vaan kerää sen sijaan kokoon porukka, jonka kanssa voitte ostaa lahjan yhdessä. Näin esimerkiksi design-kalusteen hankinta onnistuu.

Hääetiketin mukaista ei ole toivoa häälahjaksi rahaa, mutta jos morsiuspari tästä huolimatta toivoo lahjaksi nimenomaan rahaa, kannattaa muistaa, että tapana on antaa rahaa vähintään sen verran mitä oma hääateria on tullut hääparille maksamaan. Tällainen summa on yleensä 50-100 euron kieppeillä. Jos hääpari on nimenomaan toivonut saamansa lapsettomat häät, kunnioita tätä toivetta, äläkä saavu paikalle lasten kanssa! Toiveen taustalla voi olla sellaisiakin asioita, joita et välttämättä tiedä ja toiveen noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa yllättävän pahaa mieltä. Muista, että hääpäivä on nimenomaan morsiusparin päivä ja että kaikki muut esittävät häissä ainoastaan sivuosaa!